ESC

Önkéntes Tevékenység  

Az Európai Szolidaritási Testület (ESZT) vagy European Solidarity Corps (ESC) 18 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy egy külföldi nonprofit szervezetnél végezzenek önkéntes munkát. 

Ennek két típusa van. A csoportos önkéntesség 2-8 hétig tarthat, míg az egyéni önkéntesség időtartama 2-12 hónap közt lehet. A projekteket különböző, változatos témákban hirdetik meg a szervezetek, profiljuktól függően. Így tehát részt vehettek kulturális programok szervezésében, környezetvédelmi projektekben, hozzájárulhattok időseket vagy fogyatékossággal élőket támogató intézmények tevékenységeihez, de segíthetitek iskolák, óvodák vagy ifjúsági szervezetek munkáját is. 

Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához az Európai Szolidaritási Testület programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és zsebpénzre.  

ESC önkéntes projekt teljesítésére több, mint 50 országban van lehetőség. Ha tehát érdekel egy bizonyos téma vagy egy konkrét ország, az alábbi weboldalon böngészhetsz az aktuális lehetőségek között: https://youth.europa.eu/go-abroad/volunteering/opportunities_hu 

A jelentkezéshez egyrészt regisztrálnod kell az ESZT weboldalán, másrészt meg kell felelned a fogadó, külföldi szervezet feltételeinek. A projekt során szükséged lesz egy küldő, magyar szervezetre is, ami mi, a Támaszpont MOPKA is lehetünk neked! Ha további kérdésed van vagy segítségre van szükséged, nyugodtan keresd fel nemzetközi program koordinátorainkat:  

Negyela Boglárka Kata
nemzetközi program koordinátor negyela.bogi@tamaszpont.net   

Huszai Csilla
nemzetközi program koordinátor huszai.csilla@tamaszpont.net  

Itt pedig minden további fontos információt megtalálsz a programmal kapcsolatban.